RS-virus

Har fått till mig att det är ganska mycket RS-virus i år. Jag vill vädja till alla med små barn 0-2 år att vara rädda om dem. Självklart går det inte skydda sig från alla situationer. Vi har en större tjej på förskolan och en liten hemma, vilket gör det svårt att hålla den lilla helt ifrån infektioner. När min mamma var dålig under sin cellgiftsbehandling fick vi emellanåt hålla vår stora tjej hemma för att hon inte skulle ta med sig infektioner hem. Nu har jag flera vänner vars barn fått RS-virus i år och jag tycker så synd om de små liven.

För några år sedan arbetade jag på en akutmottagning och det kom ibland in riktigt dåliga barn med RS-virus. RS-virus (respiratory syncytial virus) är en virusinfektion som påverkar de nedre luftvägarna. Vanligast är att man insjuknar nu under vinterhalvåret. Symtom kan vara hosta och snuva med segt slem, lätt feber. Barnen kan vara allt ifrån ganska opåverkade till riktigt dåliga.

Undvik människor som är förkylda, stora folksamlingar och låt inte ”alla” ta i era små barn. Jag kan säkert uppfattas som lite knepig ibland när jag inte låter alla hålla vår lilla tjej och de har tidigt fått lära sig att tvätta och sprita händerna. Nu är jag kanske lite extra hysterisk som intensivvårdssjuksköterska och lite lätt andningsfixerad men det är så hemskt att se små barn kämpa med sin andning.

 

Så var rädda om varandra!