Vad gör man på IVA?

20150519_105733Ja, vad gör vi som personal på IVA (intensivvårdsavdelning). Kanske borde formulera mig tvärtom istället. Vad gör vi inte på IVA…

Jag älskar verkligen mitt IVA arbete. Nu när jag varit borta så länge så känns det fantastiskt roligt och utmanande att vara tillbaka igen. Det är ett arbete som leder till glädje, sorg, personlig utveckling, styrka, ilska och förvåning.

Intensivvårdsavdelningen är en specialavdelning där vi behandlar svårt sjuka patienter. Dessa patienter behöver speciell övervakning, olika typer av behandlingar och intensiv omvårdnad. Vi finns runt eller i närheten av patienten hela tiden. Vi får lära oss avancerad medicinteknisk utrustning. Vi har plats för 14 st intensivvårdspatienter. Vi arbetar även på en postoperativavdelning (där man ligger efter operation) och en intermidiäravdelning. Där har vi patienter som är påväg över till sina vanliga avdelningar men som kanske behöver lite mer stöd än vad man kan få på en vanlig avdelning. Vi har hand om människor i alla åldrar och det blir ca 800 patienter på IVA per år.

Vanligaste orsakerna för intensivvård är förgiftningstillstånd, infektionssjukdomar, olycksfall och vård efter större operationer som kärloperationer och bukoperationer.

Vi arbetar i team bestående av undersköterskor, läkare och sjuksköterskor. De flesta sjuksköterskorna är specialistutbildade i intensivvård då det är mycket som vi ska kunna och göra snabba bedömningar av våra patienter. Läkarna är specialiserade inom intensivvård och narkos.

Varje dag bjuder på nya utmaningar och vi får ofta en god kontakt med patientens anhöriga. Man fylls av en sådan otrolig glädje när någon svårt sjuk patient vaknar upp igen och allt har gått bra. Ofta har man en lång bit kvar att komma tillbaka till vardagen efter man har legat på iva så det är så roligt när vi får besök av våra ”långliggare” när de blivit bättre och fått komma hem igen.

Jag hoppas att vi kommer bli fler som vill arbeta inom intensivvård i framtiden. Det är en stor brist i Sverige på intensivvårdssjuksköterskor. Det är ett jobb som garanterat leder till arbete och man kan välja mellan flera stora sjukhus här i närheten.

 

Nu har jag gett er en liten inblick i mitt ”riktiga” arbete. Jag är ju mamma, intensivvårdssjuksköterska och politiker och ni får här följa mig i min vardag bland hundar, barn, båtar, lekparker, katter, politiker och så mycket mer…

 

Ha en go dag!