Att ta sitt ansvar

I dagens Bohuslänningen finns en artikel om att NU-sjukvårdens Sjukhusdirektör Lars Wiklund vill ha möte med Uddevalla Kommun för de är sämst i området på att ta hem sina patienter till kommunen när de är färdigbehandlade på sjukhuset.

 

Om alla kommuner tog hem sina färdigbehandlade patienter:

Skulle vi då ha behov av fler vårdplatser?

Skulle då vården ha överbeläggningar?

Skulle kommunerna känna att patienter blir hemskickade för tidigt?

Vad skulle detta kosta för kommunerna?

När man befinner sig på sjukhus uppstår ökad risk att få nya sjukdomar och ökat lidande och en längre vårdtid.

 

Jag tycker att det är dags att ta tag i detta bekymmer ordentligt. Jag tror att jag vet alla argument från både kommunens och regionens sida och jag anser att det är dags att sätta sig kring bordet och komma överens så att patienter får en bättre och tryggare vård och personal får en bättre arbetssituation. Det finns lösningar där båda kommer behöva ge och ta. Självklart finns det tillfällen då kommunerna behöver ha tid på sig att ordna till en bostad när ett vårdbehov har ökat men det är långt ifrån alla patienter där så är fallet. Under mina år på akuten så kände jag av hur det var att leta platser till patienterna, idag ringer jag en kordinator som hjälper till men det är inte lätt att trolla fram platser vissa dagar.
Jag ser med spänning fram emot vad som kommer hända under 2016. Det är dags att förändra vården till det bättre!
Den akuta vården i Sverige är otroligt bra. Det finns alltid saker som kan bli bättre och det är mycket som behöver arbetas med för att patienter och personal ska trivas men ibland tror jag att många inte vet vilken otroligt fin sjukvård Sverige har. De flesta som lämnar Sveriges olika vårdinrättningar är nöjda vilket inte alltid framställs i media. Jag tycker att det ibland skulle lyftas fram fler goda exempel.

 

Jag anser att sjukhus är till för sjuka patienter som är i behov av vård, inte färdigbehandlade.

 

Namnlös